Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok

Ha szeretnél pihenni, sok érdekességet megismerni látogass el Bárdudvarnok környékére

 

                            székely kapu    

                                          

                                           Bemutatkozunk

Bárdudvarnok Kaposvártól alig tíz kilométerre délnyugati irányban a belső-somogyi dombok egyik legszebb részén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, illetve annak határán terül el. A település és környéke Somogy egyik legnagyobb közigazgatási területe, hiszen több négyzetkilométeren szétszóródó tizenhat településrész tartozik ide, mely országosan is egyedülálló. Bárdudvarnok részei: Bárd, Bárdibükk, Csermány, Bánya, Dada, Kaposdada, Kaposszentbenedek, Lipótfa, Kopaszhegy, Mihálypuszta, Nagypuszta, Olajhegy, Öregzsippó, Szendihegy, Szendipuszta, Újzsippó.

Bárd neve először a székesfehérvári káptalan birtokaként szerepelt először az emlékiratokban 1229-ben. 1268-ban a királyi udvarnokoknak volt itt földterületük. Az 1332-37-es pápai tizedjegyzék szerint plébániája is volt már ekkortájt. A XV. században a Mérey, majd a Perneszi család birtoka volt, 1536-ban a székesfehérvári őrkanonok, 1550-ben Dersffy Farkas birtokolta. Saját körpecsétet az 1910-es évektől használtak az elöljárók. A község három részre tagolódott: Bárdra, Szerászlóra és Kaposszentbenedekre. A részek először 1851-ben egyesültek, a Bárdudvarnok elnevezést 1908-tól használják. Szerászlót első alkalommal 1411-ben említették iratok, ekkor az Illyemindszenti család tulajdona volt. Később önállósult, s községbíró dolgozott itt. Szentbenedeket 1421-ben adományozta Zsigmond király a Gereczi családnak, 1492-ben az őseik által alapított bencés prépostság kegyúri jogát is megkapták. A községhez tartozott Kaposdada: a jeruzsálemi Szent János lovagrend itteni rendházáról 1244-ből vannak oklevelek.

Bárdudvarnok térségének domborzatára a szelíd dombok és lankás völgyek váltakozása jellemző. Erdőségben gazdag a terület. A gyönyörű táj, a természetes és mesterséges tavak, tiszta vizű patakok ideális környezeti adottságokkal bírnak a felüdülésre vágyóknak, az egészséget védő és a kulturális értékeket hordozó újszerű vállalkozásoknak. A terület vonzerejét növeli a Kaposmérőtől Barcs felé haladók számára a Csákberekben kialakított íjászpálya, valamint a kaposdadai dombokon elterülő arborétum, különleges fenyőfajtákkal és délszaki növényritkaságokkal.

A dadai településrészen található a Jeruzsálemi Szent János lovagrend emlékére állított máltai kereszt, valamint Kaposszentbenedekhez tartozó Baráthegyen Szent Benedek tölgyfaszobra. Mindenekelőtt a millenniumi év emlékére a bárdudvarnoki önkormányzat állította. Kaposszentbenedeken találjuk a Szent Benedek rendi monostort, melyet 1994-ben szenteltek fel. A Szenna felé vezető műúton találjuk a Peterke-völgyét, ahol tavat és üdülőövezetet alakítottak ki. Kadarkút felé van Bárdibükk,, ahol idegenforgalmi látványosságként terül a látogató elé a Gosztonyi kastály, impozáns parkjával. Vele szemben a Gosztonyi kúria az üveghutával, amelyben évek óta nemzetközileg elismert alkotótelepként funkciónál. Kadarkút irányában továbbhaladva hamarosan elérjük Zsippót, majd Lipótfát és Bányát, ahol egy üdülőfalu épült. A látogatóknak felüdülést pedig a Panoráma panzió nyújt.

A község pazar természeti környezete a kiemelkedés záloga is egyben, hiszen a vezetők a turizmust látják a legnagyobb falufejlesztő eszköznek. Az önkormányzat igyekszik támogatni a térségbe települő vállalkozásokat, s a helyi kisvállalkozókat, akik nem a természet kárára végzik munkájukat. A falusi turizmus meghonosítása jövedelmet biztosíthat a helybelieknek, s létrejöhet az igazi térségi turisztikai övezet. Ehhez minden feltétel adott, hisz a falu közigazgatási egységének minden területe tartalmaz egy olyan elemet, amely miatt jönnek a vendégek. Gondoljunk csak a Kassai lovastanyára, a petörkei rekreációs víziparkra, vagy a bányai üdülőfalura. Ezek kerékpárutakon is megközelíthetőek, a gyerekeknek pedig szabadtéri játszótereket alakítottak ki.

Bárdudvarnok fejlődéséért a helyi civil szervezetek - az Olajhegyért Egyesület, a Bányai Panoráma Egyesület tagjai is - A civilek részt vesznek a településfejlesztésben pályázataik révén, s a programokból is aktívan kiveszik részüket. A településnek vannak hagyományos rendezvényei. Ilyen a Szent György-napi gasztronómiai fesztivál, ahol ősi ételek kerülnek terítékre és a június első szombatján rendezett falunap. Mindkét eseményen évente több ezren vesznek részt.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 53
Heti: 143
Havi: 1 127
Össz.: 499 033

Látogatottság növelés
Oldal: Bemutatkozás
Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok - © 2008 - 2024 - bardudvarnok.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »