Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok

Ha szeretnél pihenni, sok érdekességet megismerni látogass el Bárdudvarnok környékére

Bárdudvarnokon élőkről az újságokban megjelent cikkek.

 

Petörke Portéka: biztonságos, helyi élelmiszert a magyarnak
2011. június 11. 17:31 Harsányi Miklós


Petörke Portéka elnevezéssel termelői piac alakult Bárdudvarnokon. Első alkalommal szombaton tartották meg az összejövetelt, csaknem 30 gazdálkodó és árus hozta el termékét.
Mik ezek?

153421_petorke_porteka.jpg

Friss somogyi gyümölcsök, ízletes sajtok, különféle ízű mézek, szörpök, ínycsiklandozó lekvárok, házi kenyér és sütemény – ellenállhatatlan csábítás várta az érdeklődőket. A kóstolóval egybekötött program nagy sikert aratott, a helyi termelőkön kívül kaposfői, kisasszondi, hetesi és kaposhomoki gazdálkodók portékáiból is válogathattak a vevők.

– Végre elindult valami, kedvező változásnak lehetünk tanúi – nyugtázta elégedetten Berkes Gézáné kaposszerdahelyi termelő, aki házi készítésű lekvárral és bodzaszörppel várta a vevőket. – Az emberek egyre inkább fontosnak érzik, hogy hazai árut vegyenek és nem a külföldieket gazdagítják. Egyre többen kifejezetten a magyar gazdák által megtermelt, ízletes és kiváló minőségű zöldséget, gyümölcsöt vásárolják. Az ide látogatók láthatják: a saját kertben, gazdaságban megtermelt áru friss, biztonságos és nem több száz vagy ezer kilométert utaztatták kamionban, amíg ideért.Családok sokaságát vonzotta a Petörke portéka, amelyet a falunappal egybekötve tartottak meg. Mester Balázs bárdudvarnoki polgármester szerint fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a helyi termelőknek és a vásárlóknak egyaránt. Kedvező visszajelzéseket kaptak a kezdeményezésről, s egészen biztos, hogy lesz folytatás. Tervek szerint két hetente tartják meg a termelői piacot.

A településen szombaton rendezték meg a falunapot is; vetélkedők, focimeccs és gyermekprogramok színesítették a találkozót. Az esti tűzijáték után retrobál zárja a műsort.

 

2011. március 19.

Összefogtak a bárdudvarnoki iskoláért, alkotók és vállalkozók álltak a jó ügy mellé a kis faluban. 
Már biztos, hogy Bárdudvarnok nem lép ki a Kaposmenti Közoktatási Társulásból – tudatta velünk Mester Balázs bárdudvarnoki polgármester.

A gesztor Kaposmérő kiválásával felmerült a kérdés, hogy a bárdudvarnoki iskola mint tagintézmény tartana a mérőivel, ám e helyett példaértékű összefogással próbálják megtartani függetlenségüket.

– Felvállalja az önkormányzat a költségeket, a civil szervezetek, helyi vállalkozók is a jó ügy mellé álltak – mondta Mester Balázs. – Bár a gyereklétszám aggasztóan alacsony, megpróbáljuk olyan élményszerű, családias, kiscsoportos oktatással vonzóvá tenni a kis falusi iskolát, amely felkeltheti akár a városi szülők érdeklődését is. Elsősorban a helyi adottságok kihasználására fektetjük a hangsúlyt, Bárdudvarnokon élő vállalkozók, kézművesek segítségével.

146391_bardudvarnoki_suli.jpg

Különböző programokkal várják a gyerekeketMegtudtuk: Beiczer Judit helyi keramikusművész, tanár felajánlotta, hogy ingyenes kézműves szakkört indít a gyerekeknek, ehhez csatlakozott Andor István helyi üvegtervező iparművész is, továbbá egy helyi vállalkozó, aki ingyen lovagló órákkal segítené az oktatást, akár a testnevelésórák keretében.

Andor István hozzátette: Bárdudvarnokon évek óta a településfejlesztési terv része a kultúra, amelynek szerves részét képezik a gyermekprogramok. A Bárdudvarnoki Kulturális Hétre korábban Lackfi János és Tóth Krisztina írók is ellátogattak, de Goszthony Mária kerámikus hagyatékát, a Goszthonyi-kúriát, illetve az ahhoz kapcsolódó nemzetközileg elismert alkotótelep hagyományát is ápolják a helyiek.

________________________________________________________________________________

 Hun-magyar hangok, sámándob szól az Olajhegyen

 

2011. március 10

 A saját készítésű sámándobokkal, s a hangszereket megszólaltatókkal különös időutazás.

Heten, mint a vezérek, s közülük négyen ütőhangszeresek – igen messze hallik a Ba-Ra-Ka együttes próbája a Bárdudvarnok-olajhegyi tanyáról. A hun-magyar őstörténetbe kalauzoló világzenei hangulat hamar bejárja a Mag-tanya zenekaripróba-helyiségét: a távoli múltba révedő szövegekkel, a saját készítésű, kultikus sámándobokkal, s a hangszereket megszólaltatókkal különös időutazás veszi kezdetét pillanatok alatt. A muzsikusok hangszertudása mellett a kapcsolatuk az égiekkel: nyilvánvalóvá lesz hamar.

Táltos idő kerekén – ezzel a címmel a napokban jelent meg a zselici együttes első hangzóanyaga. A CD-n, s a minap elkészült internetes oldalon az információk közül számosan rovásírással is elérhetők. S még valami szembeöltő: a tagok anyakönyvi neve választott hun névvel lett teljes.

 145891_baraka-zenekar1.jpg

 


Mag Attila Tordostól tudom: az Arvisurában fellelt hun névadó naptár minden hónap adott napjára megadja a választható nevek listáját. Így a zenekar tagjai közül elsőként Pataky Annamária Nazarkát említhetjük (ének, csörgők), aki néptáncosként-oktatóként is sokat tett már a hagyományok őrzésért. Horváth László Vadna (sámándob, dobok, didgerido, s egyben dobkészítő), Erdő Csaba Kassár (dobok, ütősök, gardon), Mag Attila Tordos (kaval, klarinét, doromb, szöveg), Dolezál Zsolt Vidon (dobok), Csabai Tamás Csuba (gitár, ütősök) és Kántor Éva Tajna (nagybőgő) a zenekari felállás.

„Együttesünk dalai, stílusa a régi világot idézi, dalainkban megénekeljük az Ősök és Istenünk dicső múltját”, írja magáról az akusztikus hangszerelésre építő Ba-Ra-Ka, melynek neve bölcsességet, lélegzetet jelent, az élet értelmét, minden dolog legbelsőbb lényegét, s egyfajta spirituális energiát, amely az egész világot áthatja.

Az egyre több fellépést vállaló együttes pénteken Pécsett az Ismerős Arcok előzenekaraként lép fel, majd a nemzeti ünnepen a kaposmérői faluházban tart nyilvános próbát öt órától.

_______________________________________________________________________________

Somogyi bombázók pózolnak bikiniben a Miss Hungary-n - fotók A kaposvári Horváth Alexandra és a bárdudvarnoki Huszár Zsófi együtt készültek az elmúlt napokban egy fővárosi szállodában a vasárnap esti Miss Hungary versenyre

137997_csaj3.jpg

Míg a szépséges barna lány testileg-lelkileg próbált felkészülni a Miss Hunghary-re, addig szobatársa, Zsófi a spontaneitásban hisz. A 21 éves lány nem diétázik, és nem is sportolt sem most, sem korábban, ellenben jó sokat evett. Bármilyen elképesztően is hangzik, a szőke bombázó vékony testalkatára szeretne még öt kilót felszedni. Bevallotta: ilyen rangos versenyen még sosem indult, de egyelőre nem izgul. Egyedi ruháját édesanyja készíti neki, remélhetőleg szerencsét hoz majd a kifutón.

137998_csaj4.jpg


A Kaposvár Szépe verseny második helyezettje a Széchenyi kereskedelmi szakközépiskola pincér szakán végzett és idén készül az érettségire, majd szeretne elvégezni egy borásztanfolyamot, mert szívesen lenne a későbbiekben sommelier. Mindemellett nemrég készítette el első profi portfolióját, amely várhatóan jól jön majd neki a szépségverseny után.
A két somogyi lány arról is beszélt, mennyire élvezték a felkészítő tábort. Bár hosszú órákon át gyakorolták a koreográfiákat, pénteken azért volt idejük egy kis lazításra, vásárlásra is. Mindketten állítják: nagyon szoros lesz a verseny, hiszen rengeteg szép lány van a csapatban, akikkel egyébként jól kijönnek és buliztak is már együtt. Vasárnap este tehát kiderül, melyik somogyi lány szerzi meg az előkelőbb helyet…Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 53
Heti: 147
Havi: 1 131
Össz.: 499 037

Látogatottság növelés
Oldal: Bárdudvarnokiakról írták
Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok - © 2008 - 2024 - bardudvarnok.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »