Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok

Ha szeretnél pihenni, sok érdekességet megismerni látogass el Bárdudvarnok környékére

  latmivalok.jpg                

 

A dadai településrészen található a Jeruzsálemi Szent János lovagrend emlékére állított máltai kereszt, valamint Kaposszentbenedekhez tartozó Baráthegyen Szent Benedek tölgyfaszobra. Mindenekelőtt a millenniumi év emlékére a bárdudvarnoki önkormányzat állította. Kaposszentbenedeken találjuk a Szent Benedek rendi monostort, melyet 1994-ben szenteltek fel. A Szenna felé vezető műúton találjuk a Peterke-völgyét, ahol tavat és üdülőövezetet alakítottak ki. Kadarkút felé van Bárdibükk,, ahol idegenforgalmi látványosságként terül a látogató elé a Gosztonyi kastály, impozáns parkjával. Vele szemben a Gosztonyi kúria az üveghutával, amelyben évek óta nemzetközileg elismert alkotótelepként funkciónál. Kadarkút irányában továbbhaladva hamarosan elérjük Zsippót, majd Lipótfát és Bányát, ahol egy üdülőfalu épült. A látogatóknak felüdülést pedig a Panoráma panzió nyújt.

 

A község pazar természeti környezete a kiemelkedés záloga is egyben, hiszen a vezetők a turizmust látják a legnagyobb falufejlesztő eszköznek. Az önkormányzat igyekszik támogatni a térségbe települő vállalkozásokat, s a helyi kisvállalkozókat, akik nem a természet kárára végzik munkájukat. A falusi turizmus meghonosítása jövedelmet biztosíthat a helybelieknek, s létrejöhet az igazi térségi turisztikai övezet. Ehhez minden feltétel adott, hisz a falu közigazgatási egységének minden területe tartalmaz egy olyan elemet, amely miatt jönnek a vendégek. Gondoljunk csak a Kassai lovastanyára, a petörkei rekreációs víziparkra, vagy a bányai üdülőfalura. Ezek kerékpárutakon is megközelíthetőek, a gyerekeknek pedig szabadtéri játszótereket alakítottak ki.

 

 

Kaposdadai arborétum

A Kaposdadi arborétum Somogy megye egyetlen magántulajdonban lévő növénykertje.

              

Az arborétum egy völgyben terül el, a ritka növényvilágon kívül a mesterséges tavak és szigetek is vonzzák az érdeklődőket.

Somogyi János gyűjteményének legértékesebb példányai a fenyőfélék, a parkban megtalálhatók a jegenyefenyő, a mamutfenyő, a luc-, a selyem-, az erdei- és a vörösfenyő, az amerikai és a japáncédrusok, a tuják, a tiszafák és a borókák. Az örökzöld lombos fafajok közül machoniák, puszpángok, babérfélék, kecskerágók, aucubák, borbolyák, magyal- és bangitafélék, rododendr

Bányai pihenőfalu

Bánya, a Zselic és az ország egyik természeti és történelmi értékekben leggazdagabb része. A Zselici Tájvédelmi Körzet növényföldrajzi határhelyzete miatt botanikailag igen érdekes, a több ezer hektár erdőterület legszebb részei az ezüsthársas-bükkös állományok, melyekben 100-120 év körüli fák is találhatók. Több védett növény otthona ez a terület, ilyen ritka lágyszárúak a ciklámen, a kakasmandinkó, a szúrós és ló nyelvű csodabogyó. A védett állatok közül megtalálható itt a vidra, a vadmacska, a borz és a hermelin is, a körzet nagyvad állománya pedig sok vadászt vonz ide. Egyedülálló érték még az ezüsthársas génrezervátum, azaz a méhlegelő.

Bánya apró falucska, Bárdudvarnok közigazgatási területéhez tartozik, Kaposvártól 20 km-re délnyugatra, a csodálatos zselici környezetben található. Megközelítése, bejárása, gyalogosan, kerékpárral és gépjárművekkel egyaránt könnyű, ugyanis az erdei  gyalogutak és a nagyobb közlekedési utak mellett jól kiépített erdei úthálózat, illetve kerékpárút is van. 

  A zselicben több száz éves néphit kapcsolja a hársfát Mátyás királyhoz, hiszen ez a terület is a birtoka volt. Egyik Bánya melletti erdőben található „Mátyás Király Kútja” .
A Zselic erdeiben már a török hódoltság idején is sok betyár bujdosott, a levert 1848-49-es szabadságharc után pedig a betyárvilág központja lett a terület. Az egyik leghíresebb betyár Nagy Pál emlékét ma is gondozott sírhalom őrzi, a helyet a nép „Pali temetőnek” nevezte el.
Bánya apró falucska, Bárdudvarnok közigazgatási területéhez tartozik, Kaposvártól 20 km-re délnyugatra, a csodálatos zselici környezetben található. Megközelítése, bejárása, gyalogosan, kerékpárral és gépjárművekkel egyaránt könnyű, ugyanis az erdei  gyalogutak és a nagyobb közlekedési utak mellett jól kiépített erdei úthálózat, illetve kerékpárút is van. 

Bence Vendégház

 

A vendégház a település fõutcáján, egy 1,5 hektáros gondozott ősfás parkban található, ahol az árnyas fák alatti pihenést csak a játszadozó mókusok zavarhatják. A vendégház három szobával, fürdőszobákkal, társalgóval, jól felszerelt konyhával, az épülethez csatlakozó 2 darab 30m2-es apartmannal áll a vendégek rendelkezésére. A vendégház egész éven át igénybe vehetõ. Biztonságos parkolási lehetõség az udvarban. Igény szerint félpanziós ellátás, vagy konyhahasználat. Az udvarban szalonnasütési, bográcsozási lehetõség.

Sportolási lehetõség: kerékpározás, túrázás. A Petörke tavon csónakázás és strandolás, a kaposvári strand- és termálfürdõben uszoda és strandolási lehetõség. Horgászni a petörkei, tókaji, szerdahelyi, lipótfai tavakon lehet. Kirándulások a községet körülölelõ zselici erdõrengetegben, jelzett túraútvonalakon.

  

A vendégház õsparkjában álló Porcinkula kápolnát Gosztonyi Mária, a volt földbirtokosnõ építette, aki fiatalon Assisiben élt, és festeni tanult. Szent Ferenc szellemisége és lelkisége megérintette, s mélyen vallásossá vált. Hazatérve építette fel birtokán az Assisiben lévõ Porcinkula kápolna mását Szt. Ferenc tiszteletére 1923-ban, amit 1925-ben Rott Nándor veszprémi püspök szentelt fel. IX. Pius pápa a kápolnát búcsújáró hely kiváltságban részesítette. Így teljes búcsút nyerhetnek azok, akik minden év augusztus 2.-án vagy a rákövetkezõ vasárnap ellátogatnak ide.

      

 

 

Gosztonyi kúria és üveges iparművész telep

A Bencze Vendégházzal szemben, terül a látogató elé a Gosztonyi kastély, impozáns parkjával. Bárdibükki  kastélypark természetvédelmi terület. A ma is szép parkban sok más fafaj mellett megtaláljuk az atlasz cédrust (Cédrus atlantica).  Vele szemben a Gosztonyi kúria az üveghutával, amely évek óta nemzetközileg elismert alkotótelepként funkciónál. A falu végén álló Kúriában a háború előtt a család nyaranta élénk társasági életet élt.

Az utolsó tulajdonos, Gosztonyi Mária keramikus és festőművész részben Olaszországban folytatta tanulmányait. A vendégház parkjában áll a Porcinkula kápolna, melyet Gosztonyi Mária építetett és saját kézzel festett freskói díszítik. A Gosztonyi Kúriában egész évben megtekinthető az ország legjelentősebb üvegművészeti kiállítása. Aki jó időben érkezik, az betekinthet az üvegfúvók munkájába.

Neves iparművészek és népi iparművészek összeállításai, valódi ritkaságok, igazi tehetségek munkái példázzák a magyar remekek színes palettáját. Gyönyörű látnivalók és kiemelt értékek tárháza várja Önöket.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 53
Heti: 129
Havi: 1 113
Össz.: 499 019

Látogatottság növelés
Oldal: Látnivalók
Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok - © 2008 - 2024 - bardudvarnok.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »