Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok

Ha szeretnél pihenni, sok érdekességet megismerni látogass el Bárdudvarnok környékére

 

BÁRDI HÍRLEVÉL
Bárdudvarnok Önkormányzat kiadványa

I. évfolyam. 1. szám

Tisztelt Bárdudvarnokiak! 

Bárdudvarnok    Önkormányzatának    polgármestere    és képviselőtestülete ezúton szeretné megköszönni megtisztelő bizalmukat,   s   a  további   eredményes,   békés   együttélés érdekében számítunk véleményükre, ötleteikre! A jobb információ áramlás érdekében pedig egy rendszeresen megjelenő Hírlevélen keresztül juttatnák el az éppen aktuális híreket, felhívásokat.

 Tisztelt Falubeliek!

Szeretném megköszönni a megtiszteltetést, a bizalmat, amit megszavaztak számomra. A falu első emberének lenni nagy felelősség és Önök joggal támasztanak elvárásokat velem szemben. A feladat, melyet kaptam, nagy és szerteágazó, mellyel nem könnyű megbirkózni. Ezért örömmel és hálával fogadok minden segítő kezet, tanácsot, jó szándékot.

A választással lezárult egy szócsatáktól hangos időszak. Önök döntöttek! A döntést követően meg kell kezdődnie az építő munkának, ahol nincs helye az ellenségeskedésnek, az egyéni érdekeknek. Csak és kizárólag falunk és lakóinak közös érdeke a fontos, s hogy eredményeket tudjunk felmutatni, erős összefogásra van szükség, ahol nem számít, ki hova szavazott, melyik pártnak a tagja, ki kinek a barátja.

A Hírlevél elsődleges feladata a lakosság folyamatos tájékoztatása az Önkormányzat feladatairól, helyzetéről. A tájékoztatásnak nem célja, hogy az elmúlt időszak gazdálkodását, intézkedéseit bírálja, támadja.
Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján kijelenthetem, az Önkormányzat nehéz anyagi helyzetben van, melynek fő oka az állami alulfinanszírozás. Átvételkor az önkormányzat rendelkezésére álló szabad pénzeszköz 291 OOOFt. Néhány tényadat a tartozásokról:

folyószámla hitel: 8 300 000 Ft

hosszúlejáratú hitel: 6 800 000 Ft

rövidlejáratú hitel: 8 500 000 Ft

2010. évi működési hiány:- 4 500 000 Ft.

A fenti adatok nagyon ijesztőek, bár a környező települések jó része nehezebb helyzetben van.
A pénzügyi helyzet javítása érdekében megtett, vagy folyamatban lévő intézkedések - melyek eredménye a 201 l-es évben jelentkezik- a következők:

Nem választottunk alpolgármestert   ~ 700 000 Ft

Flottás mobiltelefonok kiszervezése    - 300 000 Ft

Kihelyezett vezetékes telefonok felülvizsgálata - 100 000 Ft

Szigorúbb üzemanyag elszámolás   - 100 000 Ft

TV-előfizetés megszüntetése - 40 000 Ft várható megtakarítás.
*
Az Önkormányzat minden télen szociális alapon tűzifát szokott osztani. Az eddig beérkezett igényeket ki tudtuk elégíteni, de a szükséges tűzifa előteremtése komoly nehézségekbe ütközik. Az Önkormányzat számára kivágott és összekészített fának csak a töredékét találtuk meg, a közhasznú munkások szerszám-ellátottsága nagyon gyér, sok egyéb mellett láncfűrészük sincs. Ennek ellenére az írásban beérkezett jogos igényeknek megpróbálunk eleget tenni.

A kaposszentbenedeki falurész lakóit régóta foglalkoztatja a marófai tó léte, sorsa. A közelmúltban aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy a tó legyen leengedve. A kérdés megosztja a falu lakosságát, és komoly fejtörést okoz az Önkormányzatnak. Nem rég kaptam meg a Déldunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatát, melyben kötelezi az üzemeltetőt a tó ideiglenes leeresztésére. Az aláírásgyűjtés elérte a várt eredményt. De vajon tényleg ez a megoldás? Tartok tőle, hogy nem. A leeresztés után - ha egyáltalán megoldható egy teljes leengedés - kapunk egy cuppogós, pocsolyás, belvizes, kezelhetetlen, gon-dozhatatlan szúnyogtanyát. Eddig is volt már panasz a nádasra és állatvilágára... Elképzelhetőnek tartom, hogy két éven belül újabb aláírásgyűjtés indul az áldatlan állapot megszüntetéséért. Találnunk kell egy mindenki számára elfogadható megoldást.

Mester Balázs
polgármester

Ettől a ciklustól kezdődően a testület egy olyan kezdeményezést vállalt fel, hogy munkacsoportok létrehozásával , külsős emberek, falubeliek segítségével egy hatékonyabb, rendezettebb önkormányzati munkát indít el. Jelen állapot szerint ezeknek a munkacsoportoknak a felállítása folyamatban van, de aki úgy érzi, hogy segítő, építő munkájával szeretne részt venni a falu életében, annak jelentkezését szívesen várjuk. Előre láthatólag egy gazdasági, egy szabadidőoktatás, egy falufejlesztés-turisztika és
egy egészségügyi-szociális munkacsoport megalakításában gondolkodunk.
be ha bármilyen közérdekű információval kapcsolatban kérdésük, észrevételük, kérésük lenne -esetleg a következő Bárdi Hírlevélben szeretne valamit közzé tenni- kérjük jelezzék bármelyik képviselőnél vagy a polgármesternél.

Közérdekű információk

Iskolánkban a 2010/2011-es tanév szeptember 01-én kezdődött. A kevés gyermeklétszám miatt egy osztály működik jelenleg intézményünkben. Ennek ellenére a tantárgyankénti, és az osztályonkénti bontás lehetőségének köszönhetően a gyermekek nem összevontan, hanem osztottan tanulnak, így az 1. osztályban Balogh Szabolcs, a 3. osztályban Mártonné Leposa Mária, a 4. osztályban Ócsai Tiborné tanit. A készségtárgyakat - ének. rajz. technika, testnevelés - összevontuk.
A pedagógusok munkáját egy fő technikai személyzet - Kístóth Gézáné - segíti.
A családias szervezeti forma kiváló lehetőséget biztosít a gyermekeknek. Iskolapszichológus logopédus, gyógytestnevelő,  fejlesztő pedagógus foglalkozik gyermekeinkkel, illetve nevelési tanácsadáson vehetnek részt rászoruló gyermekeink.
Igyekszünk   változatos   programokat
kínálni tanulási időn túl is. Szeptember,október hónapban több alkalommal  voltunk kirándulni  és ezt folytatjuk a továbbiakban is.Idén is ellátogat hozzánk a Mikulás, és műsorral készülünk Karácsonyra is.

Téli szünet: 2010. 12. 20. - 2011. 01.02.
Tavaszi szünet: 2011. 04. 25.-05. 02.

Utolsó tanítási nap: 2011.06.15.

Iskolaépületünk kihasználtsága
Hétfő: 15.00. -18. Zongoraóra
Kedd: 17. 00.-20. 00. Kosárfonó tanfolyam és Könyvtár 
Péntek: 17.00. - 20. 00. Könyvtár, ifi klub
Ezeken kivul helyet adunk árusításoknak, és  kéthetente vasárnap a focisták is az épületben  öltoznek

Hunyadi János Altalános Iskola, Óvoda és alapfokú Művészetoícfafás/ Intézmény

                          TAGI NTÉZMÉNY

            7478. Bárdudvarnok, Csokonai u. 9.

 Tel: 82/478-0Í5, 577-046 E-mail: bard-iskola@freemail.hu

* Kérünk minden email címmel rendelkező lakost, hogy juttassa el a Polgármesteri Hivatalba elektronikus címét Takácsné Feith Mariannhoz, így elősegítve az információk gyorsabb célhoz jutását!

* Előkészületben van a Bárdudvarnoki Aranyoldalak, ehhez kérjük falubeli vállalkozók, iparosok, kézművesek, szakemberek jelentkezését Takácsné Paréj Beáta képviselőnél.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 53
Heti: 133
Havi: 1 117
Össz.: 499 023

Látogatottság növelés
Oldal: Bárdi Hírlevél
Bárdudvarnok bemutatása, turisztikai és kulturális programok - © 2008 - 2024 - bardudvarnok.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »